05 September 2010

Pasta frolla (Shortcrusty Pastry)

Ingredienti:

350g di farina
125g di burro (salato se violte fare la pasta salata)
125g di zucchero (se preferite zucchero a velo)
2 uova e 1 tuorlo
un pizzico di sale
35 ml water


In un processore unire la farina, il sale e il burro a cubetti appena preso dal frigor.
Frullare a intermittenza fino a che la pasta diventi appena sabbiosa.
Aggiungere lo zucchero (l'acqua per la pasta salata) e le uova.
Impastare ancora un attimo.
Con le mani compattare la pasta e formare un panetto.
Avvolgerlo con la carta da forno e lasciare riposare in frigo per minimo 2 ore o tutta la notte.
Stendere poi l’impasto con il matarello (su un foglio d carta da forno infarinato) con uno spessore che varia da 2 a 5mm a seconda della grandezza degli stampi e ritagliare con le formine.

English version:
Ingredients:

350gr flour
125gr salted butter (for sweet pastry use unsalted butter)
125 gr sugar (if you like you can use icing sugar)
2 eggs + 1 yolk
5 gr salt
35 ml cool water

In a food processor work the flour, the butter (straight from the fridge) and the salt till the mixture becomes like breadcrumbs.
Add the the eggs and the sugar (water if you are making savory pastry).
Using your hands make a stick and cover it with a parchment papers.
Let it cool in the fridge for minimum 2 hours or overnight.
Once rolled, the dough has to be from 2 mm to 5 mm thick, it depends on the dimension of the moulds.

3 comments:

  1. I guessed all the ingredients right again Manu. Woo Hoo! Great recipe as usual too.

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  2. This recipe is very interesting. I will be checking it out soon. What I am missing here are pictures, definitely! :-)

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  3. He visto las galletas de corazones y he sentido curiosidad por la pasta frolla. Me llevo la receta porque esas galletas me encantan!!Besos

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