10 September 2011

Tart di Pomodori al Profumo di Basilico (Tart of Tomatoes & Basil)


Per la pasta

160 gr farina
80 gr burro teperatura ambiente
1 uovo
1/2 cucchiaino di sale
basilico fresco tritato
1 cucchiaio origano
5 cucchiai di acqua fredda

Per il ripieno
20 ciliegine pomodori
1 cipolla
aceto balsamico
1 mozzarella
grana
sale e pepe

In una ciotola unire la farina, l'origano, il basilico e il sale.
Quindi aggiungere i cubetti di burro, l'uovo e l'acqua.
Mescolare prima con una forchetta e poi con le mani fino ad ottenere la pasta.
Formare una palla e ricoprirla con la pellicola.
Lasciare riposare in frigo per 20 minuti.

Tagliare i pomodori, condirli con olio sale e pepe e grigliarli al forno per 20 minuti
Tagliare la cipolla, passarla in padella con un po' di olio. Quando inizia ad essere caramellata aggiungere 1 cucchiaio di aceto balsamico e continuare a cuocere.

Stendere la pasta e infornarla per 15 minuti a 180°C.
Una volta tolta ricoprirla con un po' di parmigiano grattugiato.
Fare starti di cipolle, pomodori, mozzarella e ancora grana per guarnire.
Cuocere in forno a 180° per 20 minuti

For the dough
160 gr flour
80 gr butter at room temperature
1 egg
1/2 tsp salt
cut fresh basil
1 tsp dried oregano
5 Tbsp iced water


For the filling
20 cherry tomatoes
1 onion
balsamic vinegar
1 mozzarella
grated parmesan
salt and pepper

In a bowl add all dry ingredients and stir.
Add dices of butter, egg and water.
Stir with a fork and than using your hands.
Make a ball with this dough and cover with plastic wrap
Refigerate for 20 minutes

Rost in the oven for 20 minutes tomatoes with salt and papper.
In a pan, sautè onions with some oil, thill they're caramelized than add balsamic vinegar and let them keep on caramelizing.
Cut mozzarella.

Roll the dough and bake for 15 minutes than take it out from the oven and fill it with layers of:
parmesan
onions
tomatoes
mozzarella
parmesan

Bake at 180° C for 20 minutes

12 comments:

  1. look delicious Manu, gloria

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  2. Oh now this looks really really wonderful! I love your pastry!!

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  3. Faccio una torta salata con i pomodorini un po' diversa rispetto a questa ma posso dire che non avanza mai!!!La trovo davvero fantastica la tua versione!!

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  4. @ Gloria That's so kind of you!! Un beso
    @ Dom This is the first time I make this kind of pastry, it's so delicious and the basil smell is so lovely and fresh!!!Have a nice evening
    @ Ambra Pure io ho fatto altre volte la tart con i pomodorini ma questa con la paste fatta con il basilico è veramente fesca e deliziosa! Alla prossima

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  5. Ooh I love how you've used basil and oregano in the pastry. This would add lots of flavour to the dish. I would love to try this!

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  6. I love tomato-basil combo, I'm sure I will love this tart!

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  7. Oh that sounds so delicious, I think I'm going to have to make it very soon. Have bookmarked the recipe.

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  8. amo molto le torte salate alle verdure, questa sembra ottima, me la segno! un bacione e buona serata....

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  9. This is a wonderful recipe to use up all the end of the season tomatoes. It also looks like you could eat the whole thing in one sitting. Yum!

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  10. @ Renata yes, you'll love this tart, give it a go
    @ Choclette, please let me know how it turn out!
    @ Chiara, si è proprio buona e semplice!! Un abbraccio
    @ Susan it's really easy and good. I love the combo tomatoes/onions...it reminds me summer time!

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  11. I made this tart for supper this evening and it was soooooooo good. Thank you for the inspiration, it's one I shall be making again.

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  12. OMG Choclette, I'm so happy you like this, I'm very proud ;-) to make your dinner a yummy dinner!
    Have a nice day

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