20 May 2018

Pear, Pistachio & Rosewater Cake





Ingredienti:
200 gr zucchero
100 gr pistacchi
450 gr pere William
200 gr farina di mandorle
1 1/2 tsp lievito
6 uova
1 1/2 tsp acqua di rose

per il topping:
2 Tbsp marmellata di albicocche
1/2 tsp succo di limone
granella di pistacchi

In un frullatore tritare i pistacchi con lo zucchero.
Aggiungere tutti gli altri ingredienti fono ad ottenere una purea.
Cuocere in forno per 40/50 minuti a 160°C.

Lasciare freddare e cospargere la superficie con marmellata di albicocche precedentemente unita al succo di limone e granella di pistacchi.



Ingredienti:
200 gr sugar
100 gr pistachios
450 gr pears, William
200 gr almond flour
1 1/2 tsp backing powder
6 eggs
1 1/2 tsp resewater

for the topping:
2 Tbsp apricot jam
1/2 tsp lemon juice
pistachios

Put the pistachios and sugar in a foot processor and blitz.
Add all the remaining ingredients and process till you get a pureé.

Puor the mixture into a pan and bake at 160°C for 40/50 minutes.

Let it cool.

Mix the lemon juice and the jam; then brush this glaze over the surface of the cake.
Sprinkle the pistachio crumbs over the top.




16 comments:

  1. Manu, sounds wonderful! Pistachios and pears is a combination I haven't tried, and now I'm wondering why!

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  2. I had rose water in a baked item for the first time a couple of years ago. It's amazing how subtle but delicious it is. :)

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  3. That's a lovely cake! I am too intrigued with that combo of pistachios and pears.

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  4. Molto bella e buona, buona serata.

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  5. adoro i dolci con le pere, l'aggiunta del pistacchio è vincente !

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  6. Pistacchi e pere, un abbinamento golosissimo!

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  7. Molto accattivante. Buona giornata

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  8. Un mix di sapori che mi attira molto!!!
    Baci

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  9. wow è davvero stratosferica!

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  10. pistacchio e pere non l'ho mai povato con l'aggiunta di acqua di rose deve essere particolare. Brava Manu

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  11. I love pears in cakes and muffins! And that topping sounds amazing, too!

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  12. really sounds delicious

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  13. Anything with rose flavoring is for me. I can't wait to make this!

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  14. This looks wonderful Manu!!

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  15. What a lovely sounding combination! And so pretty, too!

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  16. Ma che spettacolo e chissà che sapore! Wow!

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